O víne – kategorizácia vín
Na základe Smernice Európskej únie sa zmenilo označovanie vín tak, ako sme ho poznali doposiaľ. Etiketa na fľaši nemusí obsahovať označenie či ide o stolové víno alebo akostné. Stačí označenie odrody a ročníka, resp. oblasti odkiaľ víno pochádza. Tak sa môže stať, že si síce kúpime odrodové víno, ale podradnej kvality. Poďme sa teda pozrieť na nové rozdelenie vín:
1.Kategória bez označenia pôvodu – sem patria menej kvalitné vína, výrobcovia môžu pôvodnú značku zmeniť na odrodový názov
2.Víno s chráneným zemepisným označením – uvedieme príklad : Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
3. Víno s chráneným označením pôvodu – napríklad: Malokarpatské akostné víno s prívlastkom. Do tejto kategórie patria najkvalitnejšie vína. Na Slovensku máme podľa zákona 6 hlavných vinárskych oblastí – Malokarpatská, Nitrianska, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Východoslovenská a Tokajská. Keď si chcete zadovážiť, alebo darovať kvalitné slovenské víno – hľadajte práve takéto označenie oblastí. Pre fajnšmekrov prívlastky typu „neskorý zber“, alebo „bobuľový zber“ naďalej zostávajú v platnosti.
Komentáre
Povedzte nám, čo si myslíte ......
Musíte byť prihlásený na pridanie komentára.