Makrobiotická strava
Napísal Kamil
Zaradené pod ZDRAVIE A FITNESS
Všetci ju poznáme, alebo sme o nej niečo počuli. Nezaškodí si však provedať zopár faktov. Autorom makrobiotickej stravy bol japonský filozof George Ohsawa. Ešte v minulom storočí (v roku 1920) vyvinul metódu konzumovania jednoduchej, rastlinnej stravy, ktorá by vyjadrovala tradičný spôsob stravovania ľudí a zároveň aj ich harmóniu s prírodou. Ohsawa veril, že tento spôsob stravovania môže vyliečiť mnohé závažné ochorenia. No doposiaľ neexistuje žiadny priamy vedecký dôkaz o vyliečení. Mnohí jej zástancovia tvrdia, že makrobiotická strava je omnoho výhodnejšia než iné typy diét s vysokým podielom vlákniny, vitamínov a minerálov. Slovo „makrobotický“ pochádza z gréčtiny (macros a bios) a znamená „dlhý život“. Tento typ stravovania je charakteristický tým, že strava obsahuje vysoký podiel vlákniny, minerálov, vitamínov a nízky obsah tukov. Energeticky sa radí medzi nízkokalorické. Znižuje riziko vzniku obezity (obsah vlákniny), upravuje hladinu cholesterolu v krvi a priaznivo vplýva na vysoký krvný tlak. Musím vás však upozorniť, že makrobiotika nie je iba ďalší spôsob diéty, či stravovací návyk, ale aj filozofia a životný štýl východu (sily „Yin“ a „Yang“). Má niekoľko foriem a najprísnejšia z nich preferuje konzum iba obilnej stravy.
Poďme si obrazne položiť na stôl štandardný makrobiotický tanier:
60% obilných zŕn (kukrica, pohánka, raž, jačmeň,ovos, pšenica, nelúpaná ryža),
20% zeleniny (kapusta, tekvica, cibuľa, cesnak, cvikla, pór, kel, kaleráb, hlávkový šalát, mrkva, petržlen, zeler, ai.),
10% strukovín (šošovica, hrášok, fazuľa, sója, cícer, morské riasy),
10% špeciálne polievky, nápoje a ochucovadlá.
Jedlo si ochucujete morskou soľou, sójovou omáčkou, jačmenným sladom, jablčným sirupom, medom. Sezamový, či kukuričný olej (lisovaný za studena) sa používa ako náhrada tuku.
Dlhovekosť, harmonický život a pevné zdravie – kto by po nich netúžil? Isteže vyvážená strava s podielom telu prospešných látok je nevyhnutnou podmienkou pre zdravý životný štýl, avšak „palica má dva konce“. Makrobiotika a jej princípy prikladajú výžive taký význam, že údajne možno vyliečiť všetky choroby bez použitia akýchkoľvek liekov – stačí len vhodná strava. Vedecké poznatky v oblasti výživy však nepoznajú relevantné dôkazy pre tieto tvrdenia. Preto pri makrobiotickej strave si určite musia dávať pozor tehotné ženy a deti (hrozia poruchy rastu, podvýživa s nízkym príjmom železa, vápnika, vitamínov skupiny B, D). Makrobiotika tiež zavrhuje prijímať akékoľvek vitamínové či výživové doplnky, prípadne obmedzenie prijímania vody… Tu platí overené slovenské príslovie „všetkého s mierou“ a hlavne to nepreháňať. Verím, že zdravý štýl stravovania je pre mnohých z vás dôležitý. Veď pestrá strava obsahujúca hydinové, teľacie mäso, ryby, ovocie, zeleninu, bohatá na vlákniny (ovsenné vločky, pohánka, pšeničné klíčky, orechy, oriešky ai.) udržuje váš organizmus pri sile a dobrom zdraví.
Ak vás osloví akákoľvek príťažlivá diéta – dôkladne si ju v záujme zachovania svojho zdravia overte, či vám takáto výživa nemôže uškodiť. Verím, že vaše zdravie stojí za to!
Tequicka
Môj dedko mi vravel, keď bola vojna, bol malý dostatok jedla, dával sa k čiernemu margarínu návod ako z neho variť.
Pred premietaním kina tak v 50, 60.rokoch miesto reklamy sa premietala etiketa, ako „chlapec“ usadí „dievča“ v reštaurácií, ako sa stoluje, čo sa z čoho varí, myslím, že tento informačný systém by sa mal vrátiť na plátna kín.
Dnes je pred premietaním reklama, jedzte popcorn, a dajte si k tomu coca colu. Myslím, že by sme mali zachovať zdravý náhľad na stravovanie a nepodliehať všetkým americkým návykom a rozhodne popcorn & coca-cola vymazať zo svojich stravovacích návykov.
Z mojej skúsenosti jednoznačne vyplýva, čo je zdravé málokedy chutí. Sme totiž presladení, presolení rozmaznaní…
Všetko chceme často krát hotové rovno do úst priamo z papierika upečené. Musím povedať, že ma zaráža, ako mnohé ženy nevedia variť, o mužoch v poslednej dobe sa hovorí v dobrom svetle v súvislosti s gastronómiou. Myslím, že niet nad zážitok si niečo urobiť sám aj keď obyčajný šopský šalát a k tomu dobre vychladené čierne pivo.. Naproti tomu azijské jedlá si dám radšej hotové a priamo v podniku na to určenom, kde to aziat aj uvarí, nie len slovenský zamestnanec nahádže suroviny do woku par kráť zamieša a je to.
Osobne mám názor, že každý človek má konzumovať stravu vyváženú a nezanedbávať dostupné plodiny, samozrejme obmedzenie je domáci rozpočet a osobne návyky. Niekdy je lepšie konzumovať aj menej chutné strukoviny, ako si potom za dosť vysoké ceny kupovať zelený jačmeň z ktorého aj tak málo využijete.
Pôstny piatok nie je na škodu.