O víne (1)
Viac ako 3500 rokov pred naším letopočtom bolo vinárstvo vysoko rozvinuté v Egypte a Babylone. Oblasti jeho rozšírenia boli závislé od pestovateľských podmienok a tak sa víno i vinárstvo rozšírilo z Kréty a starého Grécka do neďalekého Talianska, Španielska a oblasti Čierneho mora. Rimania potom šírili víno ďalej po Európe.
Ovídius tvrdil, že víno dodáva odvahu, podľa Pasteura je víno najhygienickejším a najzdravším nápojom. V Novom zákone, konkrétne v prvom liste sv.Pavla Timotejovi sa píše: „…nepi už iba vodu, ale pre svoj žalúdok a časté choroby užívaj trochu vína.“ Sám Ježiš premenil na svadbe v Káne Galilejskej vodu na víno. Víno je teda výnimočný nápoj, ktorý v dejinách zohrával dôležitú rolu nielen pri slávnostných a spoločenských udalostiach, ale mal významné poslanie i v ľudovom lekárstve, kde mu boli pripisované nadprirodzené účinky. Všetkého veľa škodí a tak aj víno sa musí požívať s rozvahou a rozumom. Tu vás určite napadne tá známa veta „In vino veritas“.
Poďme k jednoduchému rozdeleniu vín:
Biele víno – sa podáva v bezfarebnom pohári na dlhej stopke s kalichom zúženým v hornej časti. Biele víno podnecuje aktivitu. Dbajte prosím o to, aby sa podávalo (i pilo) pri teplote 7 až 10ºC.
Červené víno – pijeme z pohára na kratšej stopke s kalichom väčšieho objemu – to preto, aby sme po miernou kruhovom premiešaní mohli vnímať jeho prírodzenú a príťažlivú vôňu. Ľahké, červené vína podávame od 10ºC a ťažšie červené vína pri 18ºC. Červené víno pime radšej vo večerných hodinách (samozrejme s mierou), pretože upokojuje organizmus a tým ho pripravuje na kľudný spánok. Priaznivé účinky na ľudský organizmus sa prejavujú v podobe odbúravania tuku v tele, znížením výskytu infarktu a srdcovocievnych ochorení. Látka RESVERATROL má protizápalové a protirakovinové účinky. Zabraňuje tiež kôrnateniu tepien a upchávaniu ciev. Túto látku môžeme skonzumovať aj v ovocí ako sú maliny a ostružliny.
V ďalšom pokračovaní si povieme niečo o kategorizácii vín. Na zdravie!
Komentáre
Povedzte nám, čo si myslíte ......
Musíte byť prihlásený na pridanie komentára.